Vedvarende inflation skræmmer Fed

1
Vedvarende inflation skræmmer Fed

Markederne satser nu på, at inflationen snart vil aftage, hvilket giver Fed mulighed for at dreje. Men hvis inflationen viser sig vedvarende og ikke forbigående, kan Fed have meget mere arbejde at gøre, til skade for aktivpriserne.

Der er to tankegange om spørgsmålet om forbigående versus vedvarende inflation.

Én skole tror, ​​at høj inflation vil standse den nuværende inflationsstigning, og dermed bevise, at inflationen denne gang er forbigående.

På den anden side af argumentet advarer BIS om, at inflationen kan forblive vedvarende i højinflationsregimer, da de frygter, at vi er på vej ind.

Begge synspunkter kan være korrekte. Den nuværende stigning i inflationen kan være forbigående, men vi kan gå ind i en lang periode, hvor inflationen forbliver moderat over de sidste 20 år.

Denne artikel sammenligner de to synspunkter for at hjælpe med at forstå, hvordan inflationen kan opføre sig i de kommende måneder og år. I betragtning af Feds enorme indvirkning på markederne og dens ekstremt høgagtige holdning på grund af inflationen, er en velbegrundet inflationsprognose bydende nødvendig for investorerne.

Forbigående inflation

Mange økonomer mener, at højere priser resulterer i ødelæggelse af efterspørgslen, hvilket normaliserer udbuds-/efterspørgselspriskurver og standser kraftige prisstigninger i de kommende måneder.

Walmart og andre forhandlere hjælper med at understøtte denne idé. Per Walmarts pressemeddelelse den 25/7/2022:

De stigende niveauer af fødevare- og brændstofinflation påvirker, hvordan kunderne bruger, og mens vi har gjort gode fremskridt med at rydde hårde kategorier, kræver tøj i Walmart USA flere markdown-dollars.

Grafen nedenfor viser, at tidligere stigninger i høj inflation var forbigående. I disse tilfælde varede høje inflationsrater i op til to et halvt år, men faldt lige så hurtigt, som de steg.

Vedvarende inflation, vedvarende inflation skræmmer Fed

Vedvarende inflation

Bank for International Settlements (BIS) offentliggjorde for nylig Inflation: a look under the hood. I artiklen argumenterer de for, at højinflationsregimer, som vi måske er på vej ind i, kan være vedvarende, ikke forbigående. Det er værd at skelne, at i et højinflationsregime kan inflationen være ustabil og ikke vedvarende særlig høj. I det væsentlige er den gennemsnitlige inflationsrate over regimet forhøjet fra den for en lavinflationsordning.

Hvis BIS er korrekt, kan inflationen falde kraftigt i de næste tre til seks måneder, men de gennemsnitlige inflationsrater i løbet af det næste årti eller mere kan blive liggende et godt stykke over Feds foretrukne mål på 2 %.

Vedvarende inflation, vedvarende inflation skræmmer Fed

Dagens anfald af inflation

Økonom Milton Friedman udtalte engang, “Inflation er altid og overalt et monetært fænomen.” Dybest set, jo flere penge, jo mere inflation og omvendt.

Selvom vi stort set tilslutter os hans teori, skyldes det nuværende inflationsudbrud, som han hævder, monetære indspil, men også resultatet af forsyningsproblemer.

At forstå, hvordan penge skabes, er afgørende for at forstå inflationen. I modsætning til den almindelige opfattelse trykker Fed ikke penge. Alle penge er udlånt til at eksistere. Fed tilføjer eller trækker blot reserver i banker. Overskydende reserver giver bankerne mulighed for at låne penge ud og dermed udskrive penge.

I 2020 og 2021 lånte den føderale regering over 6 billioner dollars. Ved at gøre det øgede de pengemængden markant. Nye penge er dog kun inflationært, hvis pengene bruges. At udskrive en zillion dollars og begrave det i et hul bør ikke påvirke priserne.

I modsætning til regeringens traditionelle forbrugsvaner lånte og skrev de checks til enkeltpersoner og virksomheder under pandemien. Økonomien var hovedsageligt primært penge i forhold til et langsommere dryp, der ofte ledsager statens låntagning og udgifter.

Grafen nedenfor viser den monetære base steg med over 3 billioner dollars på mindre end to år. Det skal sammenlignes med en tilsvarende vækst på 3 billioner dollars over syv år efter finanskrisen.

Vedvarende inflation, vedvarende inflation skræmmer Fed

Samtidig med at penge strømmede gennem økonomien, gik udbuddet af varer og tjenesteydelser i stå. Globale forsyningslinjer rundt om i verden blev hæmmet. De grundlæggende love om udbud og efterspørgsel tog fat, og priserne steg højere.

Det forbigående syn

Som grafen ovenfor viser, begynder den monetære basis at falde. Faktisk er det faldet 8,6 % i løbet af det sidste år. De finanspolitiske underskud er normaliseret, om end på høje niveauer. Endnu vigtigere er den direkte strøm af penge fra regeringen til økonomien afsluttet. Overvej endelig, at forsyningslinjerne her og i udlandet er helbredende, hvilket tillader udbuddet af varer og tjenester at normalisere sig.

Hvis det antages, at det nuværende politiske dødvande forhindrer store doser af finanspolitisk stimulans, og problemerne med forsyningslinjerne fortsætter med at lette, bør priserne falde.

Yderligere understøtter synspunktet, at lønningerne ikke holder trit med inflationen, hvilket sætter forbrugerne i en finansiel klemme. Mange mennesker kæmper uden andet valg end at reducere deres udgifter eller stole på kredit og opsparing for at støtte det. Personlig opsparing er faldet til det laveste niveau på 12 år, og brugen af ​​kreditkort vokser hurtigt. Midlerne til at forbruge svinder ind.

Fed reducerer systemlikviditeten for at bekæmpe inflationen. Ved at gøre det aftager nye pengeskabelse (banklån). Ergo, givet prisudbuds-/efterspørgselskurver, der normaliserer sig hurtigt, tror vi, at den nuværende inflationsanfald er kuren mod dette anfald af inflation. Ligesom tidligere høj inflation ser det ud til, at det nylige udbrud af forbigående inflation også er ved at være slut.

Vedvarende inflation, vedvarende inflation skræmmer Fed

BIS Self-Feeding Dynamics

BIS har en anden holdning. De mener, at når priserne stiger over 5 %, “selvfødende dynamik sætter ind.”

BIS forklarer to inflationsregimer, som de kalder lav og høj. Lav er, hvad vi var vant til i løbet af de sidste 30+ år. I et lavt regime er den primære drivkraft for midlertidig inflation, når priserne på specifikke varer og tjenester stiger eller falder ud af trit med de fleste andre priser. Sådanne ændringer har tendens til at vare i korte perioder og påvirker ikke forbrugsvalg.

BIS argumenterer for, at inflation driver forbrugernes og virksomhedernes forbrugsbeslutninger i et højinflationsregime. Dette resulterer i adfærdsændringer, som får individuelle priser på varer og tjenester til at blive mere korrelerede. Inflation afføder inflation og bliver derfor vedvarende.

Til deres pointe viser grafen nedenfor, at priserne bliver mere korrelerede med hinanden, efterhånden som inflationen stiger over 5 %.

Vedvarende inflation, vedvarende inflation skræmmer Fed

Pris-Lønspiral

Når inflationen bliver anerkendt og ikke længere opfattes som forbigående, ændres personlige og erhvervsøkonomiske beslutninger. Ifølge BIS:

Når først det generelle prisniveau bliver et fokus for opmærksomhed, vil arbejdere og virksomheder i første omgang forsøge at råde bod på den udhuling af købekraft eller fortjenstmargener, som de allerede har pådraget sig.

Denne cirkulære dynamik er kendt som en pris-lønspiral. Medarbejdere og fagforeninger kræver højere lønninger for at bekæmpe inflationen. For at imødekomme deres krav og bevare overskudsgraden hæver virksomheder priserne. Højere priser kræver fornyede krav om højere lønninger, og så bliver det.

Nedenstående grafer viser ringe sammenhæng mellem lønninger og inflation i lavinflationsmiljøer. Korrelationen tager dog markant op i højinflationsregimet fra 1964-1985.

Vedvarende inflation, vedvarende inflation skræmmer Fed

Kan vi sammenligne 70’erne med 2022?

Mens BIS-rapporten giver stof til eftertanke, skal vi overveje, at den eneste nylige erfaring med vedvarende inflation (>5%) var for mere end 40 år siden.

På det tidspunkt var der lidt gæld og meget mindre økonomisk afhængighed af gæld og renter.

Nutidens økonomi er stærkt afhængig af lave renter. En rentestigning på to til tre procent vil have en langt mere markant negativ effekt på økonomien end for fyrre år siden. På grund af denne dynamik er Fed-politik en meget større determinant for inflation og økonomisk aktivitet, end den nogensinde har været. Hvis det er sandt, burde Fed være i stand til at styre inflationen bedre denne gang.

I modsætning til i 70’erne og 80’erne følger lønningerne ikke med inflationen. Af-fagforening og outsourcing af job i de sidste fyrre år er delvist ansvarlige. Indtil for ganske nylig havde arbejderne ringe indflydelse. Hvis det ændrer sig i dagens stramme arbejdsmarked, vil oddsene for en pris-lønspiral stige.

Vedvarende inflation, vedvarende inflation skræmmer Fed

Resumé

Forbliv ydmyg med hensyn til din inflationsholdning. Ingen har en krystalkugle om, hvorvidt inflationen vil være forbigående eller vedvarende. Selvom vi tænker forbigående, forstår vi, at der er mange kræfter, der driver priserne, og forholdet mellem mange af dem er ikke fuldt ud forstået eller værdsat.

Hvis der udvikler sig en pris-lønspiral, er sandsynligheden for vedvarende inflation reel. Dette scenarie må skræmme Fed. Det vil tvinge dem til at reducere beskæftigelsen og sparke benene ud af en løn-pris-spiral.

I slutningen af ​​70’erne var P/E på aktier encifret, og gældsniveauet var ubetydeligt. I dag er værdiansættelsen næsten fire gange så høj, og gæld som procentdel af BNP er på niveauer, der anses for utænkelige for ikke så længe siden. Som vi skrev tidligere, er Feds pengepolitik meget mere indflydelsesrig på den økonomiske aktivitet på grund af den enorme afhængighed af gæld og renter. Derfor påvirker deres politiske handlinger og direkte og indirekte virkninger på likviditeten i høj grad aktivpriserne.

Fed er i førersædet, og dens reaktion på inflationen vil diktere markedsafkast.

Vær opmærksom; det er ikke 1970’erne!

lignende indlæg

Leave a Reply