Steve og Chloe om forsyningskæder, logistik og inflation

2
Steve og Chloe om forsyningskæder, logistik og inflation

Steve Johnson:

Hej og velkommen. Det er Steve Johnson her, Chief Investment Officer hos Forager Funds. Jeg får i dag selskab af Chloe, som er senioranalytiker i vores internationale fond. Begge kommer til dig fra et meget, meget, meget vådt Sydney. Hvordan har du det, Chloe?

Chloe Stokes:

Jeg har det godt, tak, Steve. Hvordan har du det?

Steve Johnson:

Jeg har det godt, tak. Jeg er lidt træt af at være i huset. Efter lang tids lockdown arbejder vi hjemmefra igen. Bare fordi det er så svært at komme til byen i øjeblikket, men bortset fra det, fint. Bestemt, mange mennesker rundt om i verden i øjeblikket har det meget, meget værre end os. Men vi kommer til at tale om noget lidt esoterisk i dag, men jeg tror, ​​at det virkelig er kommet frem i investorernes bevidsthed gennem denne seneste rapporteringssæson.

Det er faktisk omkostningsinflation rundt om i verden. Vi har set meget af det i USA. Vi har set meget af det i Australien, og der bliver stillet mange spørgsmål om, hvad det betyder for fremtiden. Hvad har du set på tværs af nogle af dine aktier, Chloe? Måske starter med det, jeg vil kalde traditionelle inflationsproblemer, omkring priserne på ting, der bare stiger.

Chloe Stokes:

Så jeg synes, en interessant er en isoleringsinstallatør i USA, Installed Building Products. Det, vi har set fra dem, er en meget ligetil omkostningsinflation af deres input. Det, der i bund og grund er sket i de sidste par kvartaler, er, at i stedet for at købe deres isoleringsmaterialer direkte fra producenterne, er de på grund af forsyningsmangel blevet tvunget til at gå ud og købe i almindelige forbrugerbutikker. Som hjemmecentre og andre distributører.

Hvilket selvfølgelig indebærer en del mark-ups. Det har påvirket deres marginer, som jeg nævnte, i løbet af de sidste par kvartaler. De forventer, at det vil fortsætte det meste af dette år.

Steve Johnson:

Ja, og det har været ret udbredt på tværs af enhver sektor, virkelig, det er afhængig af råvarer, oliepriser, input, produkter, der kræver meget forsendelse, hvor forsendelsesomkostningerne er gennem taget. Været virkelig udbredt, men måske mest overraskende gennem denne sidste rapporteringssæson, er, at problemerne ikke har været begrænset til de mere traditionelle typer virksomheder. Vi har også set det på tværs af teknologisektoren. Jeg ved, at det ikke er i vores internationale fond, men en, som du følger tæt, er Adore Beauty.

Chloe Stokes:

Ja. Adore Beauty har oplevet sine kundeanskaffelsesomkostninger, så markedsføringen, som den bruger på at skaffe nye kunder online, steg temmelig markant. I første halvdel af regnskabsåret 2022, frem til slutningen af ​​december, steg deres kundeanskaffelsesomkostninger med omkring 40 % i forhold til, hvad de betalte sidste år. Hvilket betyder, at kundens levetidsværdi forbliver den samme, men omkostningerne ved at erhverve den stiger. Så den samlede værdi af denne kunde for virksomheden bliver lavere.

Steve Johnson:

Ja, og det tal stiger, fordi der simpelthen er mere konkurrence om deres kunder, som for det meste søger online. Vi har set på tværs af hele onlineområdet, at antallet af kundeanskaffelsesomkostninger stiger dramatisk. Google har været den største fordel af det. Der er mange penge i sektoren, der er kun et begrænset antal kunder.

Med en virksomhed som Adore har du haft nogle af dens søvnige offline-konkurrenter, som Sephora og MECCA her i Australien, virkelig flyttet deres forretninger online og begynde at konkurrere. Måske er den største i denne kategori for mig Redbubble. Det var en virksomhed, der ikke gav overskud i lang tid op til COVID, simpelthen fordi omkostningerne ved dens trafik steg lige så hurtigt, som dens indtægter steg.

De tjente 50 millioner dollars på et år, takket være folk, der ville købe masker fra deres hjemmeside. Nu er det tilbage til ikke at tjene penge igen. Jeg tror, ​​at jeg især med den forretning er ret overbevist om, at den tendens vil fortsætte. Fordi meget af deres trafik er nyt på deres hjemmeside hvert år, og de starter med søgning.

Jeg tror, ​​at hvis din virksomhed er afhængig af søgning, så er det højst sandsynligt, at den værdi, der skabes af dit produkt, ender i Googles eller dine hænder. Hvad med et andet område med omkostningsinflation, Chloe? Jeg ved, at mange virksomheder derude også beskæftiger sig med logistikproblemer. Ikke omkostningerne ved at skabe produktet, men omkostningerne ved at få det i kundernes hænder.

Chloe Stokes:

Ja. Forhåbentlig er dette et mere kortsigtet problem. En aktie, som vi så det i temmelig tungt, var hurtigmode-onlineforhandleren Boohoo, børsnoteret i Storbritannien, som vi plejede at eje. I deres første halvdel til august 2021 talte de faktisk om størrelsen af ​​deres omkostninger, som de dikterede som kortsigtet karakter og COVID-relateret. De fleste af dem skyldtes stigninger i udgående fragtomkostninger.

Påvirkningen var næsten 3% af marginen. Hvilket er ret stort, når man tager i betragtning i første halvdel af sidste regnskabsår, var deres margin kun omkring 11%. De talte om fragtrater pr. havcontainere og luftfragt, en stigning på henholdsvis 400 og 300%. Det er ret stort, men forhåbentlig mere kortsigtet end de andre stigninger.

Steve Johnson:

Ja, du skulle tro, at dette er en, der slapper af over tid. Vi har også nogle investeringer i bilsektoren, men vi har mange biler rundt om i verden, der bare venter på chips. Der er stor efterspørgsel der. Du tror, ​​de bliver solgt, og du vil tro, at forsendelsesomkostningerne falder. Et af de store problemer, der er, er bare flyselskaber, der sætter flere flyvninger på for passagertrafik, hvor de lægger en masse fragt i lastrummet, det burde ret hurtigt gøre en stor forskel. En, der måske er mere permanent, og dette er et stort, stort problem for teknologisektoren, er personalet.

Chloe Stokes:

Ja. Jeg har faktisk bemærket, at med et par virksomheder bliver vi virkelig begejstrede for nogle teknologiske virksomheder, de vil have virkelig pengeskabende virksomheder, det frie cash flow-udbytte ser fantastisk ud. Men mange rapporter, som du læser, inkluderer faktisk ikke aktiebaseret kompensation i deres modeller. Så når vi går igennem og tilføjer omkostningerne ved den aktiebaserede kompensation og trækker den fra pengestrømmen, slettes værdien af ​​forretningen af ​​den pågældende pengestrøm praktisk talt.

Et rigtig godt eksempel på det er en af ​​de aktier, vi ejer, Twitter. Jeg kiggede lige i dag på de seneste fem år, og de har stort set brugt hver eneste dollar af EBITDA, indtjening før renter, skat, afskrivninger og amortiseringer, som de har tjent, på at betale deres personale på lager.

Steve Johnson:

Ja. Igen er det en sektor, hvor der er blevet rejst enormt mange penge i løbet af de sidste par år. Det har høje aktiekurser bidraget til. Det har påvirket omkostningerne ved at skaffe kunder, og det påvirker også omkostningerne for medarbejdere dramatisk. Der er kun så mange mennesker i denne sektor at gå rundt, som ved, hvordan man koder og bygger de virksomheder, som alle forsøger at bygge. Men det store spørgsmål her, Chloe, er, hvad det betyder for aktievurderinger på lang sigt?

Fortjeneste, som en procentdel af BNP, er steget rundt om i verden i det meste af de sidste 20 år. Det har været en ensrettet gade i forhold til den retning, der er gået i. Arbejdsomkostningerne forblev lave takket være en masse offshoring-virksomheder, der administrerede meget effektive forsyningskæder, hvor de nu begynder at få brug for mere redundans i den forsyningskæde. Ser vi en ændring i regimet her, som gør det meget sværere at forudsige disse virksomheders rentabilitet ud i fremtiden?

Chloe Stokes:

Det gør det bestemt sværere at forudsige rentabiliteten i fremtiden. Men det er svært at sige lige nu, om vi ser et regimeskifte. Jeg tror, ​​at vi måske om 10 år kan se tilbage og afgøre, om det er tilfældet. Men vi ser bestemt meget mere fokus på det fra markeder og investorer.

En masse aktiekurser er slået ned, ret markant, og folk tænker på, hvor længe disse omkostningsproblemer kan vare, om de er midlertidige, eller om de kan fortsætte med at eksistere langt ud i fremtiden. Det er bestemt noget, vi tænker meget mere på, end måske hvad vi var for et par år siden.

Steve Johnson:

Når det kommer tilbage til aktiespecifikationerne, er dette lidt gammeldags af mig, men jeg kan stadig virkelig godt lide Porters Five Forces-rammen til at tænke på en virksomhed. Især enhver virksomhed, som du mener har en enorm mængde immateriel værdi. De bliver mere og mere almindelige, de bliver en meget større del af økonomien.

Det, jeg mener med immateriell værdi, er en virksomhed, der er meget mere værd, end det koster at skabe den. Mange af disse teknologivirksomheder, folk har lagt nogle få millioner dollars ind og et par års meget hårdt arbejde, og de er endt med en virksomhed, der måske er hundrede millioner eller en milliard dollars værd. Jeg tror stadig, det er rigtig vigtigt i det rum at sige: “Okay, jeg går ud fra, at der er en hel bunke af immateriell værdi der. Hvilken ret har jeg som aktionær til at beholde den værdi?”

Jeg tror, ​​at det, vi ser, er, at mange mennesker, når der er skabt en stor tærte, er en masse mennesker involveret i enhver virksomhed, der vil have deres del af den tærte. Det kan være leverandører, Google er en rigtig stor en for mange af disse virksomheder. Men også, at personalet er den vigtigste leverandør for mange af dem. Har en masse forhandlingsstyrke omkring, hvor stor en procentdel af virksomheden, de tager her.

Det kan være erstatningsprodukter. Du kan se med Facebook, at du har fået TikTok til at komme med, du har fået Snapchat, der optager en masse menneskers tid og konkurrerer med Facebooks hovedprodukter. Så jeg tror, ​​at de gamle rammer, selvom disse virksomheder er nye, og vi har at gøre med sektorer. Vi har at gøre med nogle meget, meget vigtige tendenser i form af skift til skyen og ting, at rammerne for at tænke på virksomheder og hvem der går ind for at ende med værdien er meget vigtig.

Hvis du betaler en enorm mængde immateriel værdi for en virksomhed, vil du være virkelig, virkelig sikker på, hvorfor nogen af ​​disse mennesker, der sidder rundt om kanten af ​​cirklen her, ikke vil prøve at tage mere og mere af den tærte selv. Det har været en rigtig interessant rapporteringssæson, Chloe. Det bliver ikke mindre interessant, tror jeg, i løbet af de kommende år.

Vi har fået COVID-afslapning, vi har alle disse inflationspres. Vi har formentlig fået renten op. Det bliver meget interessant at se, hvilke virksomheder der trives, og hvilke der ikke gør.

Tak fordi du tunede ind.

lignende indlæg

Leave a Reply