Røg, tørke og varme – Klimakaos påvirker det fine vinmarked

0
Røg, tørke og varme – Klimakaos påvirker det fine vinmarked

Vores skiftende klima ødelægger igen vinproduktionen i 2022. Her giver vi en opdatering på vækstsæsonen 2022, og hvad de tidlige indikationer er for vinmarkedet.

Centrale punkter:
  • På trods af det ekstreme vejr, der resulterer i tidlig høst, forbliver mange regioner optimistiske med hensyn til kvaliteten af ​​2022-afgrøden.
  • Klimaændringer har bidraget til det opadgående pres på priserne på fine vine. Tørkene i 2022 kan forværre situationen, selvom det endelige produktionsniveau endnu ikke er klart.
  • Selektivitet af individuelle vinmarker, producenter og druesorter vil efter vores opfattelse blive stadig vigtigere for købere af fine vine og investorer.

Varm, tør sommer

Skovebrande nær Bordeaux, først i juli og derefter igen i midten af ​​august, sendte bølger af panik gennem regionens producenter og vinelskere. Selvom vinmarker ikke blev direkte ramt, rejste august-brandene syd og vest for Bordeaux bekymring på grund af røg, der drev ind i områder lige syd for byen i Graves-regionen.

Heldigvis er det usandsynligt, at nogen producenter i Bordeaux’ bedste AOC’er vil lide nogen “tabt høst”, som nogle Napa Valley-producenter gjorde, da skovbrande ramte Californien i 2020. Videnskaben om den potentielle påvirkning fra røglugt er upræcis, men konsensus er, at druer er mest udsatte omkring høsttidspunktet, og Bordeaux-brandene aftog, før røgen blev hængende for længe. Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) har rapporteret, at der ikke blev opdaget røglugt fra deres test på druer efter brandene.

Men selve brandene er et symptom på brændende varme og tørke, der har ramt mange regioner i 2022. Frankrig havde samlet set den tørreste juli siden 1959, ifølge nogle rapporter. I Bordeaux, hvor kunstvanding normalt er forbudt, har tilsynsmyndighederne i Pessac-Léognan, Pomerol og Saint-Émilion givet nogle tilladelser til kunstvanding i år på grund af den forlængede tørke.

Andre steder har Bourgogne og Rhone og nogle regioner i Spanien og Italien også lidt af tørke. Den italienske regering erklærede undtagelsestilstand i fem stater, herunder fine vinavlere i Piemonte, Veneto og Friuli Venezia Giulia. Længere mod syd har Toscana også kæmpet med både vandmangel og hagl i år.

Høsten i de fleste regioner starter tidligere end normalt med nogle, såsom Bordeaux-hvide, de tidligste nogensinde. På den anden side af dammen begynder Californiens høst også tidligt, nogle begyndte endda at plukke i begyndelsen af ​​august.

Optimisme for 2022-årgangen

På trods af de utallige udfordringer i 2022 forventer Frankrig som helhed produktionsniveauer højere end 2021 med omkring 13 % til 21 %, ifølge det franske landbrugsministeriums Agreste. En del af dette skyldes, at 2021 i sig selv var under langtidsgennemsnittet, primært på grund af frost- og meldugskader. Den fulde virkning af den tørre vækstsæson i 2022 er muligvis heller ikke fuldt ud redegjort for endnu – endelige udbytter kan lide på grund af mindre druer og dem, der kasseres på grund af solskoldning.

De første rapporter fra den italienske landbrugsforening Coldiretti antydede i mellemtiden, at produktionsniveauet i landet kunne falde i år.

I de senere år har usædvanligt og ekstremt vejr bidraget til et opadgående prispres på det fine vinmarked, og den barske vækstsæson i 2022 kan bidrage til ubalancen mellem udbud og efterspørgsel i markedssegmentet for fine vine. Selv hvis Frankrigs niveauer stiger i forhold til sidste år, kan produktionen i specifikke AOC’er for fine vine forblive lavere, da topproducenter vil forblive mere selektive med hensyn til beskadigede druer.

Kvaliteten af ​​2022-årgangen vil naturligvis også være en nøglefaktor i udsigten til fine vinpriser. Producenter (måske ikke overraskende) i mange regioner har udtrykt optimisme med hensyn til kvalitet i år. Vandstress kan fremme kvaliteten (selvom det reducerer mængden), da smagene bliver mere koncentrerede. Det varme vejr i foråret udløste tidlig knopper og blomstring i mange regioner, hvilket betyder, at den tidlige høst ikke nødvendigvis er lig med kortere vækstsæsoner. Vingårdsdriften er også blevet forbedret i de seneste år, hvilket betyder, at topproducenter kan tilpasse sig og stadig producere fremragende vine i svære år.

Brandmændene stillede op på en vej, mens de tackler en brand nær Saint-Magne, syd for Bordeaux, det sydvestlige Frankrig. 11. august 2022 – SDIS 33 via AP

Langsigtet indvirkning på vinmarkedet kræver større selektivitet

Som vi har sagt før, bør klimaændringer udgøre en integreret komponent i et vinmarkedsudsigt, og fine vinkøbere og investorer bør anvende større selektivitet af specifikke steder og druesorter. Brandene i 2022 i Frankrig er et led i de ødelæggende brande i nordamerikanske og australske vinregioner i de seneste år, hvilket understreger, hvordan klimatiske risici er blevet en ny normal.

Ecole hôtelière de Lausanne (EHL), et verdensførende gæstfrihedsuniversitet, gennemførte et studie og trak en lignende konklusion: “(Klimatiske) forskelle, som nogle gange er store og altid uforudsigelige, udgør en betydelig risikokilde for producenterne og vinmarkedet generelt. Denne usikkerhed svarer til en ny standard.”

Et resultat, vi forudser, er, at individuelle vinmarker vil spille en endnu større rolle i efterspørgslen efter fine vine og dermed prissætningen. Specifikke terroirer, mikroklimaer og individuelle pakker kan fungere forskelligt under varme, tørke eller andet ekstremt vejr såsom hagl.

Vigtigheden af ​​druesorter får også større opmærksomhed. EHLs undersøgelse afslørede, hvordan dyrkning af forskellige druesorter kan hjælpe producenter og regioner med at tilpasse sig klimausikkerheden ved at reducere den årlige variation i både kvantitet og kvalitet[1].

Påvirkningen på kort sigt vil ikke pludselig se Syrah spire op i Bourgogne, selvom nogle regioner kan introducere nye sorter med tiden. I stedet vil ekstremt og usædvanligt vejr forårsage en større grad af variation i, hvordan visse druer i en given region klarer sig i et givet år. Årgange i en region kan ikke blot bedømmes som hele; Selektivitet på producent- og vinniveau bliver endnu vigtigere.


[1] Masset, P., Weisskopf, JP., Christen, R., (2018) ‘Diversificeringen af ​​druesorter som et risikostyringsværktøj i vingården’. Kan læses her.

lignende indlæg

Leave a Reply