Chardonnay i USA: At overvinde stereotyper

0
Chardonnay i USA: At overvinde stereotyper

Amerikanske Chardonnays har en forskelligartet historie, der beviser, at de ikke alle er tunge og overdrevne

Rhys Vineyards Chardonnay Alpine Vineyard, Santa Cruz Mountain AVA

Sandhi, Chardonnay Bentrock, Sta. Rita Hills AVA

Kistler, Laguna Ridge Vineyard Chardonnay, Russian River Valley AVA

Drouhin, Roserock Chardonnay, Eola-Amity Hills AVA

Undskyld, Jeg drikker ikke Chardonnay.” – Næsten alle kan huske et middagsselskab, hvor en persons dybe modvilje mod Chardonnay ødelagde en værts planlagte vinparringer.

Hvorfor er Chardonnay så splittende? Hvordan kan den samme drue lave vine, for hvilke folk vil betale over 15.000 £ pr. flaske, men får andre til at nægte bare et glas? Meget af de negative stereotyper stammer fra New World Chardonnays, især dem fra Californien, som er forbundet med alt for tætte smage af sød eg og cremet vanilje, der har tendens til at polarisere meninger og ganer.

Men denne etiket er, og har altid været, ufuldstændig og uretfærdig. Vores seneste amerikanske investeringsrapport dykkede ned i landets forskellige regioner og producenter, der fremstiller fine vine af høj kvalitet fra en række druesorter. Her ser vi specifikt på, hvorfor US Chardonnay fik denne stereotype, og hvorfor virkeligheden er meget mere forskelligartet.

Hvad gør Chardonnay anderledes?

Chardonnay egner sig til store, cremede, egeagtige stilarter, da den betragtes som en ‘ikke-aromatisk’ sort (i modsætning til mere aromatiske druer som Sauvignon Blanc eller Riesling), hvilket betyder, at dens subtile smag gør den til noget af et blankt lærred. Vinproducenter kan beslutte at give smag fra eg eller andre teknikker såsom malolaktisk gæring (MLF), en proces, der omdanner æblesyre til mælkesyre og skaber den glatte smørsmag, mange forbinder med Chardonnay.

Disse teknikker stammer fra vinfremstillingsstilen i Bourgogne, Chardonnays hjemland. Selv de mest subtile, magre Bourgogne-hvide fra Chablis har typisk en vis smag fra MLF eller kontakt med bærmen (rester af gær, som påvirker kiks-/brødaromaer). De fyldige hvidvine fra Cote d’Or har i mellemtiden mere komplekse nye egetræspåvirkninger. Men den fine vinverden ved, at selv de rigeste, mest overdådige Bourgogne balancerer disse rige smag med energigivende syre og frisk frugtaroma – en stor grund til, at Bourgogne har enorme priser.

Californien Chardonnays antages dog ofte at være alt for cremet og domineret af eg-smag og høj alkohol. Nogle elsker denne stil og vil betale store priser for de bedste flasker. Men disse store Chardonnays giver også næring til de stereotyper, der afskrækker andre.

Men har det altid været sådan?

Frisk oprindelse af California Chardonnay

Selvom Chardonnay har eksisteret i staten (fra Bourgogne-stiklinger) siden det 19th århundrede begyndte den fine vin Chardonnay-bevægelse for alvor i begyndelsen af ​​1950’erne. Stenhøje i St. Helena-området i Napa Valley udgav statens første sortsmærkede Chardonnay i begyndelsen af ​​1950’erne i en mager stil med høj surhed uden ny egetræspåvirkning. Varietyspecifikke vinfremstillingsteknikker var endnu ikke slået igennem i Californien, så Stony Hill implementerede de fremherskende teknikker for andre hvidvine, der undgik MLF og dens smøragtige smag for at bevare den rene sortskarakter.

Hanzell opstod som endnu en pioner i 1950’erne med de første temperaturkontrollerede gæringstanke i rustfrit stål på sin vingård i Sonoma-kysten. Kølige temperaturer hjælper med at bevare frugtaromaer, hvilket gør det muligt for Hanzell at skabe en blandet stil, der kombinerer vin gæret i rustfrit stål med en mindre portion fra ny eg. Både Stony Hill og Hanzell er stadig i gang i dag, og laver en række afbalancerede vine, der ligner deres originale stilarter.

Denne Chardonnay-stil hjalp Californien med at komme ordentligt ind på verdens fine vinradar i 1976 med den berømte Judgment of Paris. Selvom de fleste husker Stag’s Leap, der toppede de røde Bordeaux, kom Napa Valleys Chateau Montelena oven på hvidvinsdommen med en 1973 vintage Chardonnay lavet i en lignende afbalanceret stil med egetræspåvirkning holdt under kontrol.

De magtfulde 1990’ere

Kompleksitet og kraft var blevet Californiens kendetegn på tværs af både røde og hvide i 1980’erne og 1990’erne, og nogle producenter forsøgte at maksimere disse elementer i deres Chardonnay med mere ny eg eller plukke druer senere for at øge modenheden og alkoholniveauet. Notorisk ville Chardonnays ofte klokke ind på 15 % eller højere.

De bedste producenter, som f.eks Marcassin, opretholdt balance, friskhed og syrlighed for at lave en fremragende version af denne rige stilart, der fandt gunst hos kritikere som Robert Parker. Men ikke alle producenter kunne gentage denne succes, og mange kærnede alt for cremede vine, der skadede selv de bedste Chardonnays image. “Anything But Chardonnay” (ABC)-reaktionen i 1990’erne og begyndelsen af ​​2000’erne fik mange drikkere og samlere til at undgå den fine vinverdens mest berømte hvide sort.

I jagten på mangfoldighed

Heldigvis hjalp Californiens dynamik det med at bryde ud af dette spor ved at tiltrække flere investeringer og mennesker til regionen. I 2011, nye og energiske vinproducenter Rajat Parr (Domaine de la Côte og Sandhi) og Jasmine Hirsch (Hirsch vingårde) lanceret In Pursuit of Balance (IPOB), en organisation og serie af smagninger, der sigter mod at fremme mere afbalancerede versioner af Chardonnay og Pinot Noir.

Producenterne plantede mere i køligere områder såsom Russian River Valley for at forbedre friskheden. Derudover er Oregon blevet et arnested for rød- og hvidvine fra Bourgogne med dets køligere klima, der er ideelt til en stil, der er mere forbundet med den gamle verden end den nye.

Vi mener, at mangfoldighed og bredde bør være Chardonnays visitkort i stedet for den over-egede etiket. Store, dristige californiske Chardonnays er ikke forsvundet helt, hvilket er en god ting som de bedste eksempler, som nogle af dem fra Au Bon Climat, er fantastiske og et vigtigt differentieringspunkt for Golden State. Men Chardonnay i USA, ligesom det gør i Bourgogne og andre steder, kan komme i en række stilarter, der kan glæde enhver udsøgt vinelsker og middagsgæst.

Fire gode ‘friske og afbalancerede’ amerikanske Chardonnays

lignende indlæg

Leave a Reply